Интервю с д-р Диана Йорданова - ДМ, акушер-гинеколог във ВИТА със

...
Интервю с д-р Диана Йорданова - ДМ, акушер-гинеколог във ВИТА със
Коментари Харесай

Защо се появява анемия по време на бременност?

Интервю с  доктор Диана Йорданова - ДМ, акушер-гинеколог във ВИТА със предпазена докторантура на тематика: " Анемични положения при бременност и раждане ". Д-р Йорданова прави прегледи и модерно лекуване на акушеро-гинекологични болести, включващи колпоскопия, ехография, взимане на материал за цитонамазка, микробиологично проучване и други. Участник е в редица интернационалните конгреси и семинари по специалността.

Д-р Йорданова, какво съставлява анемията?

Анемията е положение, при което понижава броят на еритроцитите и/или концентрацията на хемоглобина в кръвта. Тя е едно от най-честите затруднения по време на бременност, което се среща при към една трета от бременните в третия триместър.

Повече от 2 милиарда хора по света са анемични, като това съставлява повече от една трета от международната популация. Най-засегнати са бременните и децата под две години. Анемични са приблизително 41.8 % от бременните в международен мащаб. Честотата на бременните с анемия в България е 29.7 %, като преобладаваща е умерената степен на тежест на болестта.

В разрастващите се страни анемичните положения засягат към 55 % от бременните, като по-чести са тежките степени на анемия. В развитите страни почти 20 % от бременните страдат от анемия - %, който към момента демонстрира обществена значителност.

Защо се появява анемия по време на бременност?

При бременността физиологията на организма се трансформира, с цел да поеме повишените потребности на тялото, което към този момент би трябвало да отговори и на условията на плода. Увеличава се кръвният размер заради потребността от доста повишаване на кръвоснабдяването на бременната матка, млечните жлези, бъбреците, мускулатурата и кожата. Кръвният размер стартира да се усилва през 6-8-а гестационна седмица, доближава максимума си в 34-та седмица и се задържа по този начин до раждането.

Железният недостиг е причина за анемия в към 50 % от случаите в международен мащаб. Установено е, че съвсем 80% oт дамите на термин, които не одобряват стоманени препарати, са със стойности на хемоглобин по-висок от 110 g/l. Тази периодичност значи компликации в посрещането на потребностите от желязо по време на бременност, даже при диета с релативно високо наличие на желязо. 

Кои са признаците на анемия по време на бременност?

Преобладаваща част от признаците при анемия по време на бременност са неспецифични, т.е. следят се и при естествена бременност, без да е налично анемично положение. Тези признаци са по-изразени при умерена към тежка степен на анемия. Това са бледост, изнемощялост, затруднено дишане, главоболие, сърцетуптене, нервност, унесеност и малоценен сън, нарушавания в паметта и концентрацията, нарушена термрегулация.

Какви степените на анемия  разграничаваме?

Според стойностите на хемоглобина се разграничават следните степени на анемия:       

1)    Лека степен: Hb 109 – 100 g/ l;

2)    Умерена степен: Hb 99 – 70 g/ l;

3)    Тежка степен: Hb 69 – 40 g/ l;

4)    Много тежка степен: Hb < 40 g/ l.

Кои са рисковите фактори за пораждане на анемия?                                                      

Рискови фактори за пораждане на анемия са възраст сред 20 и 40 години; невисок социално-икономически статус (свързан с местоживеене, обучение, професия); метод на хранене - вегетарианство; характерност на менструалните цикли преди забременяването (честота, дълготрайност и количество на кървене); брой бременности и раждания; период сред бременностите; период на бременността; анамнеза за кървене от генитален и различен произход; съществуване на съпътстващи заболявания; съдействие на пациентката и недоволства при банкет на желязо-съдържащи препарати.

В множеството изследвания е открита следната статистическа взаимозависимост: по-висок риск от развиване на анемия се следи в трето тримесечие на бременността; при многораждали (над пет раждания); при период сред бременностите под две години и други.

Защо анемията би трябвало да бъде лекувана?

Проведени са редица изследвания, които потвърждават неподходящото въздействие на умерените и тежки степени на анемия върху: развиването на плацентата; по-голяма периодичност на предтерминните раждания и абортите (особено при желязо-дефицитна анемия, съществуваща преди бременността или зародила през първо тримесечие); увеличена периодичност и тежест на инфекциите; прееклампсия (характеризираща се с нараснало кръвно налягане); прибързано отлепване на плацентата; послеродова меланхолия. При желязо-дефицитна анемия през второ и трето тримесечие на бременността се наблюдават  по-малък растеж и тегло на плода при раждането. Новородените от майки с желязо-дефицитна анемия вследствие на хранителен недостиг на желязо рядко демонстрират признаци на стоманен недостиг през първите месеци от живота.

Как вие - акушер-гинеколозите във ВИТА, се борите с желязо-дефицитната анемия?

Високата периодичност на желязо-дефицитна анемия и вероятните отрицателни последствия върху протичането на бременността, раждането и послеродовия интервал постановат профилактика и навременно лекуване на леките форми. СЗО предлага профилактика при всички бременни, включваща 60 mg обикновено желязо и 0.4 mg фолиева киселина на ден най-малко за 6 месеца. Лечението изисква 100-200 mg обикновено желязо на ден. При постигане на естествени стойности на хемоглобина, избрани след 2 седмици от началото на пероралното желязо-заместително лекуване, последното продължава още три месеца или минимум 6 седмици след раждането за възобновяване на запасите от желязо. Възможни странични резултати при банкет на стоманени препарати през устата са свързани най-често с прояви от страна на гастро- интестиналния тракт: железен усет, гадене, повръщане, запек, диария, болки в стомаха, които обаче са обратими за наслада.

По преценка на проследяващия доктор, при  неповлияване на анемията и стойности на хемоглобин над 90 g/l, може да бъдат приложени стоманени препарати интравенозно или да бъде осъществено кръвопреливане при тежките форми на анемия и съществуване на признаци.

Затова, по време на наложителните прегледи в Женската консултация ние деликатно следим за притеснителни признаци, с цел да можем навременно и съответно да предприемем нужните ограничения. Хубаво е и самите пациентки да бъдат осведомени и да не отминават с лека ръка всяка подозрителна смяна в положението си.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР